![]() |
|
|
Et ansvarlig uteliv 18.07.13 Sommeren er en årstid der mange mindreårige har alkoholdebut. NHO Reiseliv og næringen vil gjøre vårt for at dette ikke skjer i våre medlemsbedrifter, og ønsker derfor å sette et ekstra fokus på legitimasjonskontroll.
Det er sommer, det er sol, det er hormoner og ferie. For mange frister det med en iskald øl på bryggen eller et glass vin på uteserveringen. Etter en lang vinter med kulde, slaps og snø – mener jeg at det er en velfortjent luksus.
Samtidig ser vi flere forskningsrapporter og undersøkelser om ungdomsfylla og den betydningen dette kan gi for forholdet til alkohol senere i livet. Det er skremmende at en av tre ungdommer mellom 15 og 17 år kjenner noen som er blitt pumpet som følge av stort alkoholkonsum og at en av fire kjenner noen som måtte på legevakten etter fylleslagsmål. I følge Statens institutt for rusmiddelforskning så drakk alle som var 15 år og eldre i gjennomsnitt 6,75 liter ren alkohol i 2008. At personer under 18 år, har et like høyt alkoholkonsum som en 40-åring er ikke noe vi som bransje eller samfunnet for øvrig kan forholde oss likegyldig til. Hoteller, restauranter, barer og andre serveringssteder står for mellom 10 – 12 prosent av det totale alkoholkonsumet i Norge. Det resterende alkoholkonsumet er alkohol kjøpt i butikk, vinmonopol og i forbindelse med utenlandsreiser. En undersøkelse ungdomsorganisasjonen Juvente gjennomførte i 2012, viser at én av tre dagligvarebutikker ikke spurte om legitimasjon og solgte øl til barn mellom 14 og 16 år. Det er ingen sammenlignbar nasjonal undersøkelse gjort på serveringssteder, men det vil være naivt å tro at mindreårige fra tid til annen ikke får kjøpt øl på et utested. I mange av tilfellene handler dette om at det brukes falsk eller lånt legitimasjon. Dette er et utstrakt problem og en utfordring for bransjen. Det kan virke som det er få, eller ingen konsekvenser for vedkommende som bruker falsk legitimasjon, selv om dette er en straffbar handling. Næringens erfaring er at politiet ikke vil ha anmeldelsene, som stort sett uten unntak blir henlagt. Terskelen for å begå denne ulovlige handlingen blir da uforholdsmessig lav. For serveringsstedet derimot, kan dette få store konsekvenser i form av inndragning av skjenkebevillingen, selv om bedriften faktisk er utsatt for svindel. Her mener jeg at myndighetene må på banen og skaffe seg virkemidler som gjør at de som faktisk utfører en ulovlig handling – får en form for straffereaksjon. NHO Reiseliv og bransjen jobber systematisk for at alkoholloven blir overholdt. Vi ønsker ikke å servere alkohol til mindreårige og oppfordrer hele næringen til å ha en ekstra innsats når det gjelder legitimasjonskontroll, spesielt nå i sommermånedene. Er man usikker, skeptisk eller i tvil så spør om legitimasjon. Det handler om å spørre om legitimasjon heller en gang for mye. Og er man fremdeles i tvil etter man har sett legitimasjon – så si nei. Alkohollovgivningen i Norge er streng. Det skal den også være. Alkohol er ingen vanlig vare. Ole Warberg President i NHO Reiseliv « Tilbake |
![]() |
MENINGSMÅLING ![]()
|
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
|