![]() |
|
|
Vis isvett i påsken Av Redaksjonen, 08.04.09 Påsken kan friste mange ut på isen til skøyteturer, skiturer og fiske. - Vær imidlertid på vakt og vis isvett, oppfordrer skadedirektør Karsten Kristiansen i TrygVesta. ![]() Skadedirektør Karsten Kristiansen i TrygVesta ber folk tenke seg godt om før de beveger seg ut på islagte vann i påsken og ha sikkerhetsutstyret i orden. I det siste har det vært flere alvorlige ulykker der folk har gått igjennom isen. Selv når vinteren har vært kald, kan isen være usikker. Det er mange forhold som påvirker kvaliteten på isen, blant annet store temperaturendringer og mye snø. - Beveg deg aldri ut på is du er usikker på. Blank stålis har den beste kvaliteten, mens gråaktig is er iblandet snø og sørpe og har mindre god kvalitet. Isen blir ikke nødvendigvis tykkere ved langvarig kulde. Sjekk alltid kvaliteten på isen i området du har tenkt deg på tur med lokalkjente og husk at selv om isen ligger tykk utpå vannet, kan den være utrygg inne ved land, sier Karsten Kristiansen, skadedirektør i TrygVesta Forsikring. - Skulle du gå gjennom isen, bruk ispigger eller det du har for hånden av skarpe gjenstander og hogg tak i isen så langt inn du klarer. Hjelp til med kraftige beinspark. Når du har kommet deg opp, ligg flatt på isen og dra deg innover. Andre personer kan hjelpe til ved å skyve en busk, ski eller staver ut på isen, men også de må ligge flatt på magen og åle seg frem, understreker Karsten Kristiansen. Isvettreglene: - Ha respekt for isen. - Gå aldri alene på isen. - Gå ikke ut på is som kan være svak. - Pass opp for nylagt is, våris, snødekt is og sjøis. - Is av saltvann er svakere enn ferskvannsis. - Ta med deg skikkelig sikkerhetsutstyr, for eksempel ispigger. - Jo lengre ut du kommer på svak is, desto vanskeligere blir redningen. - Lær deg hvordan du kan redde deg selv og andre. - Ved disse stedene er isen svakere: Siv, råk, bro, odde, avløp, innløp, utløp, sund, grunne og vindbrønn. « Tilbake |
![]() |
MENINGSMÅLING ![]()
|
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
|