|
|
Satser på julehandelen etter tøft «korona-år» Av Roy Hansen, 03.12.20 Da restauranter og hoteller måtte låse dørene i våres på grunn av korona-epidemien, stoppet alle bestillinger opp og produksjonen av ost måtte reduseres til et minimum. Nå satser Eiker Gårdsysteri på en god julehandel.
De rundt 60 melkekyrne på Toppenhaug samdrift aner ikke hva korona er og de melker som aldri før. Det tar mange år å bygge opp en besetning som kan produsere nok melk, men etter at osteproduksjonen ble kraftig redusert, er det rett og slett blitt for mye melk. Tine tar imot melken, men hva slags betaling de får framover, er noe uvisst. Med ca. 60 melkekyr på bås blir det mange liter melk å bruke eller selge. Hver ku produserer nemlig hele 9.500 liter i året i gjennomsnitt. Det gir ca. 160.000 liter melk som skal foredles til smakfulle oster av diverse slag. For Anne Marie Sando i Eiker Gårdsysteri har 2020 så langt vært et tøft år. Siden 2003 har hun og de andre ansatte ved ysteriet bygd stein på stein – med også med noen store steiner i veien. Som for to år siden da gruveosten fikk store skader under lagring og måtte rett og slett dumpes. – Vi tapte mye penger, sier hun. Og om ikke det var nok fikk de en tørkesommer i 2018 som gjorde at de sleit med å skaffe nok fôr til alle dyrene. Meny ble redningen - Vi selger mye ost gjennom Meny og dette har gjort at vi har kunnet produsere ost hele tiden selv om bemanningen har vært redusert, sier Anne Marie Sando. Etter at hoteller og restauranter åpnet opp igjen i sommer, så situasjonen langt lysere ut, men novembers smittebølge, førte som kjent til ny nedstenging og en situasjon for hele utelivsbransjen som er tragisk. Dette påvirker selvsagt også salget av varer og tjenester til utelivsbransjen – også for gårdsysteriet. Gir ikke opp - Tidligere hadde vi en liten gårdsbutikk i første etasje. Men dagen situasjon krever bedre plass til kundene og vi har utvidet sortimentet i gårdsbutikken med en rekke lokale og småskala produsenter. Vi satser derfor på at stadig flere tar turen til Toppenhaug for å handle ost og andre varer du ikke får over alt, sier Sando. Hun vise villig fram både syltetøy, saft, honning og andre lokalproduserte varer som selges for andre produsenter. Det er til og med bøker og lokalt designede kort og tegninger som er blitt populære. Men det er ikke bare produkter hun «selger» på gårdsysteriet. Her er det mulig å få med seg en større «pakke». For mens du handler i butikken kan du se ut over fjøset hvor kuene rusler rundt på løsdrift. De har egen kløbørste, fôringsautomater og melkemaskiner de bruker når de føler for det selv. At det er så rolig og bedagelig tempo i fjøset overrasker mange besøkende. Det ser ut som slagorden om glade kuer holder stikk. Toppenhaug er også et godt utgangspunkt for en tur i marka og flere bedrifter bruker nå denne muligheten med innlagt stopp på gårdsysteriet. Julehandelen blir ekstra viktig dette året. Derfor satser de på gavepakninger som kundene selv kan sette sammen etter ønske og lommebok. Anne Marie Sando håper derfor at mange kommer innom for å skaffe seg en matnyttig gave – helt bokstavelig. Det norske måltid De er nå med i finalen til «Det norske måltid» der fire finalister skal få sin endelige «dom» 5. februar. Da blir det nemlig kåring i Stavanger hvor Eiker Gårdsysteri stiller med Holtefjell Vellagret. Men også Sundvollen-osten deres er blitt mektig populær og har blitt en av bestselgerne.
« Tilbake |
|
MENINGSMÅLING
|
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
|