|
|
Ikke tett igjen avløpet med ribbefett, truser og slips Av Redaksjonen, 12.12.20 - Julematsesongen er i gang, jula nærmer seg og med den kommer fettet i dass som tetter rørene, sier kommuneingeniør og visepresident i Norges Ingeniør og Teknologorganisasjon, NITO, Kjetil E. Lein.
- Det er lett å le av pratet om hva som skal i do og hva som ikke skal dit, men det er faktisk ramme alvor. Det er bare bæsj, tiss og dopapir som skal i toalettet. Så enkelt er det. Alt annet skal håndteres som avfall. Fett, matrester, våtservietter og mye annet som kastes i toalettene gjør at vi får endra større utfordringer med avløpssystemet enn det som kommer som følge av vanlig bruk og slitasje, sier Lein. Enorme fettberg - Ribbefettet som blir til overs skal i restavfallet. Det er lett å forstå når vi ser hvordan fettet tykner når det blir avkjølt. Du har ikke lyst til at det fettet skal danne propper i avløpet ditt. Og om det klarer å komme seg fra ditt avløp, ender det opp som enorme fettberg lenger ute i systemet, sier Lein og minner om nyhetssaken der vi fikk se bilder av et fettberg i Londons avløpssystem som var på størrelse med en buss. Det er imidlertid ikke bare ribbefett det blir mer av i desember. - I julebordsesongen øker omfanget av truser, strømpebukser og slips i avløpet. Vurderingsevnen ser ut til å gå ned i takt med at alkoholinntaket går opp, sier Lein som tror at alle egentlig er i stand til å forstå at klær ikke skal i avløpet. Store kostnader - Det totale vedlikeholdsetterslepet er enormt rundt om i landet, og kommunene trenger hver krone til vanlig vedlikehold og investering i nye rør, renseanlegg osv. Som ingeniør i kommunen blir jeg oppgitt over at det er så vanskelig å få folk til å fange opp det enkle budskapet om hva som skal og ikke skal i toalettet. Til tross for mye oppmerksomhet rundt dette er det fortsatt mange som bruker doen som en vanlig avfallsbøtte, sier han. Tette rør hjemme kan også gi en umiddelbar kostnad Rottefôr
« Tilbake |
|
MENINGSMÅLING
|
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
|