![]() |
|
|
Alarmen går – pizza, sol og kjæledyr har skylden Av Redaksjonen, 18.07.16 Landets største sentral for boligalarmer mottar årlig mer enn en million alarmer. Men selv med innbruddsbander som har herjet i store deler av landet i år, er det nok uforsiktige boligeiere som selv står for de fleste tilfellene av utløst alarm.
Åpne vinduer og svidde pizzaer står for en svært stor del av alarmene i norske hjem
– Ved å se på vår statistikk over årsaker til at alarmen går hos mange, kan vi også gi råd til hva folk både med og uten alarm må passe på i hjemmet sitt, sier avdelingsleder Eva Overholt ved Verisure Alarmsentral i Trondheim. Sentralen mottok i fjor hele 1.350.000 alarmer fra boliger. – Mange alarmer utløses fordi folk går fra huset uten å passe på at vinduer og dører er lukket. Nå om sommeren kan sol og varme spille alarmdetektorene et puss, og kjæledyr kommer ofte uskyldig i skade for å utløse alarm. Dette er tross alt ganske uskyldige årsaker som også blir fort avdekket av alarmsentralen, sier Overholt. ![]() Kjæledyr som denne karen her utløser ofte tyverialarm. (Bilde er tatt med Verisure Smartkamera). Festglade og sultne Der folk er uforsiktige og hvor det er størst fare for liv og helse er ved matlaging. Tørrkokte kjeler og folk som sovner fra mat i ovnen når de er sultne etter en fuktig kveld på byen utløser mange alarmer og kan være svært farlig. – Alarmsentralen og våre vektere har avverget mange tilfeller der det lett kunne blitt brann. Folk blir ofte litt sultne på natta, setter pizzaen i ovnen og sovner på sofaen, sier Overholt. – Vårt klare råd til festglade og sultne nordmenn er å sette på tidsur som avbryter steking eller koking etter en viss tid. Såkalt komfyrvakt som installeres av elektriker er påbudt i alle nybygg, men kan også redde liv hos de som etterinstallerer dette. Videre bør du ha røykvarsler i boligen plassert et par meter fra der du lager mat. Ikke så nær at den utløses ved vanlig matlaging, men nær nok til at den varsler ved unormal røykutvikling, avslutter Overholt. De 10 viktigste årsakene til at alarmen går: 1. Kunden selv 2. Matlaging 3. Assistanse/service til kunde 4. Åpent vindu/dør 5. Husdyr/insekt 6. Håndverker 7. Reell brann 8. Vaskehjelp/hjemmehjelp 9. Værforhold 10. Innbrudd/ran ![]() Plasser en røykvarsler et par meter fra der du lager mat, men ikke for nære slik at den går av på grunn av vanlig matos. « Tilbake |
![]() |
MENINGSMÅLING ![]()
|
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
|