![]() |
|
|
Nå er det igjen lov å tenne bål - med forsiktighet Av Redaksjonen, 16.09.18 I går ble det generelle bålforbudet i hele Norge opphevet. Men bruk hodet og vis varsomhet før du fyrer i naturen, oppfordrer Norsk Friluftsliv og brannvesenet.
Lørdag ble det landsdekkende bålforbudet, som går fra 15.april til 15.september opphevet. Etter en varm og tørr sommer, med totalforbud mot åpen ild i store deler av landet, er det sikkert mange som ser frem imot høstkvelder foran bålet.
Vis varsomhet - Selv om forbudet er opphevet, bør folk vise aktsomhet og ta hensyn til lokale forhold, understreker Siri Meland, fagsjef samfunnskontakt i Norsk Friluftsliv. – Etter en sommer med ekstrem skogbrannfare flere steder, har nok folk fått en påminner om å være varsomme. Det er viktig å huske at selv om det generelle forbudet nå er opphevet, så bør du alltid forsikre seg om det er trygt å tenne bål der du er, sier Meland. – Mine beste tips er; bruk hodet og husk regelen om sporløs ferdsel. Skal du tenne bål, så bruk en bålplass som allerede eksisterer i stedet for å lage en ny, og husk å ikke gjøre skade på friske trær og planter. Da er det bedre å ha med ved hjemmefra i sekken, sier hun. Finnes det ikke en eksisterende bålplass, så bør du velge et brannsikkert underlag. Sjekk alltid om det er tørt i naturen rundt deg, og tenk over vindforholdene. Er det en vannkilde i nærheten, bør du holde deg nær denne, råder Norsk Friluftsliv – paraplyorganisasjonen for 17 norske friluftslivsorganisasjoner. Ta middagen ute Siri Meland oppfordrer alle til å komme seg ut og nyte naturen i høst. – Vi ønsker at alle skal nyte høsten ute, og at så mange som mulig skal oppleve gledene ved å kose seg rundt et bål. Det å samles rundt et bål er en verdifull del av kulturen vår, og er en viktig del av allemannsretten. Retten til å tenne bål gir gode muligheter for minneverdige middager og gode friluftsopplevelser. Hun understreker at vi ikke trenger å gjøre det så komplisert. – Det går fint an å ta middagen ute i det fri, også på en hverdag. Du trenger ikke å dra ut på en lang ekspedisjon – det å lage og nyte middagen i friluft er en opplevelse i seg selv, avslutter Meland. Tips til trygg bålbrenning: • Ta hensyn til skogbrannfare og vindforhold. • Det er alltid den som brenner bål som har ansvaret for brannsikkerheten. • Det bør være en voksen, edru person som er ansvarlig for bålet. • Bålet må være i god avstand fra bebyggelse og vegetasjon. • Det er ikke lov å brenne bål på svaberg. • Bålet må ikke være større enn at du har kontroll på det og kan slokke ved behov. • Ha egnede slokkemidler lett tilgjengelig. • Det er forbudt å brenne plast, bygningsmaterialer og annen søppel. • Når du forlater bålplassen skal bålet være helt slokket. (Kilde: DSB) « Tilbake |
![]() |
MENINGSMÅLING ![]()
|
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
|