![]() |
|
|
Markerte restedagen med «utgått mat» i kantina Av Roy Hansen, 14.11.19 I dag er det den Nasjonale Restedagen - dagen hvor vi skal bruke det vi har i kjøleskapet i stedet for å kjøpe nytt. Eiker Vekst brukte dagen til å lage god mat av varer som butikkene ellers ville ha kastet.
To store kasser med frukt og grønnsaker hentet på den lokale Kiwi-butikken. Det var det de ansatte og brukerne av Eiker Vekst fikk servert i kantina på jobben i dag. Men ingen hadde noen grunn til å klage for det.
Kokkene Marita Hagen og Stine Tonum hadde nemlig sortert ut de varene som ikke genet seg som menneskefôr og serverte kyllinggryte og smoothie med råstoffer som butikken ellers ville ha kastet. Nå skal det understrekes at kyllingen ikke hadde gått ut på dato. Den var donert av Nortura - som har et velfylt lager av slike varer. Fast restedag 14. november kommer heretter til å bli en fast restedag - over hele landet. Du har kanskje sett programmene «Matsjokket» på NRK TV, der det i går ble vist innslag fra sorteringen av fullt spisbare poteter og gulrøtter. En tredjedel av alle poteter og gulrøtter som dyrkes, slipper nemlig ikke gjennom «kvalitetskontrollen». Grunnen er ikke at varene er dårlige, men at de er enten for store eller for små. Ifølge landbrukets organisasjoner er det vi forbrukere som ikke vil ha slike varer som ikke ser like pene ut, men det bestrides av flere. To av dem er kokkene ved Eiker Vekst i Mjøndalen. De representerer Norske Kokkers Landsforening sin avdeling i Drammen. Marita og Stine er ikke i tvil om at vi kan redusere matsvinnet betraktelig om vi bare tenker oss godt nok om før vi kaster mat. - Det er strenge regler for oppbevaring og servering av mat i kantiner og restauranter, og vi hadde ikke lidd noen nød om disse ble myket noe opp. Da hadde vi sluppet å kaste mye mat. Men mye kan vi gjøre hjemme hos oss selv, og da gjelder det først å fremst å ikke følge «best før» datoene slavisk, sier de to. 20 prosents reduksjon i matsvinnet er et nasjonalt mål, og det mener de to kokkene er oppnåelig dersom vi alle er med bevisste på holdbarhet og lagring. Dagens markering i en rekke kantiner over hele landet, skal virke som en liten vekker - ikke bare for dem som jobber der, men også for dem som får servert maten. Det går nemlig helt greit å innta smoothie laget av bananer og andre bær som er på grensen til hva butikkene kan selge. Kokkene håper også at gode vaner blir tatt med hjem og dette er spesielt viktig den dagen brukerne deres flytter i egne hjem og må husholdere selv. Det er nemlig mye penger å spare på å spise opp det du kjøper inn. Nå håper kokkene Marita og Stine at flere butikker vil gi bort mat som er i ferd med å gå ut på dato. Kjøtt og andre produkter med liten holdbarhet igjen selges allerede for halv pris mange steder, men langt fra alle tilbyr dette. Da går maten til kasting i stedet og matsvinnet i Norge er alt annet enn bærekraftig. Blir en trend Stadig flere restauranter satser nå på å servere mat som ellers ville ha bli kastet. De forvandler litt slappe råvarer til de beste retter, og kjøtt som er i ferd med å gå ut på dato er gjerne det beste og mest møre kjøttet. - Vi håper at flere restauranter tar inn over seg problemet med matsvinn og vil bidra i riktig retning. De bør også få avtaler med lokale butikker om å få levert varer som ikke lenger er salgbare i butikk, sier de to. ![]() Frukt og bær som butikkundene ikke vil ha, fungerer mer enn godt nok i en smoothie. Disse ble servert i kantina på Eiker Vekst torsdag ettermiddag - og gikk unna. (Foto: Privat) « Tilbake |
![]() |
MENINGSMÅLING ![]()
|
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
|