![]() |
|
|
Mange regler for kultivering av ferskvannsfisk Av Redaksjonen, 25.04.18 Utsetting og kultivering av fisk er omfattet av en rekke lovverk og forskrifter. Bakgrunn og retningslinjer for slik aktivitet i Buskerud er nå oppsummert i en kultiveringsrapport, melder Fylkesmannen på sine nettsider.
Det er lange tradisjoner for å sette ut ørret og foreta kultiveringstiltak i vann og vassdrag. Hensikten har i første rekke vært å øke utbytte av fiske både i forhold til fritidsfiske og næring. I de senere år har fokus blitt mer retta mot biotopforbedring for å bedre gyte- og oppvekstforholdene.
Dette er tiltak som vil sikre livskraftige bestander, basert på stedegne stammer som er tilpassa lokale forhold. Men selv om det blir gjennomført biotoptiltak, vil det fortsatt være behov for utsetting av fisk for å bevare eller reetablere bestander og gi grunnlag for allment fiske. Kultivering av fisk er imidlertid underlagt flere lovverk med forskrifter, blant annet lov om laksefisk og innlandsfisk, forskrift om utsetting av fisk og ferskvannsorganismer, forskrift om fysiske tiltak i vassdrag, vannressursloven, matloven m.fl. Uten tillatelse fra forvaltningsmyndighetene er det derfor ikke tillatt å sette ut fisk eller andre ferskvannsorganismer, eller å foreta større inngrep i vassdrag for å fremme fiskens livsbetingelser. Med bakgrunn i dette lovverket har Fylkesmannen i Buskerud og Buskerud Fylkeskommune utarbeida retningslinjer for kultivering av ferskvannsfisk i Buskerud. Planen er basert på gjeldene lovverk og retningslinjer. Hensikten med kultiveringsplanen er å etablere en forvaltningspraksis som sikrer at følgende hensyn blir ivaretatt: - Ta vare på økologisk og genetisk verdifulle fiskestammer. - Hindre spredning av sjukdom og parasitter. - Hindre unaturlig spredning av arter og stammer. - Øke avkastningen av fiske. I den sammenheng må blant annet utsetting av fisk skje innen definerte områder (kultiveringssoner). Ørreten må ha opprinnelse i lokale stammer og produsert i lokale fiskeanlegg. « Tilbake |
![]() |
MENINGSMÅLING ![]()
|
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
|