![]() |
|
|
Eiker-bygdene er storprodusenter av epler Av Roy Hansen, 15.10.16 Akkurat nå bugner butikkene av saftige norske epler. Eplet er populært i Norge, og det er ikke så rart. Et mellommåltid proppfullt av fiber og andre næringsstoffer kroppen trenger, og også en ingrediens i matlagingen. Mandag 17. oktober feires «Epledagen».
Hva kan vel slå en lun eplekake med krem, eller ferskpresset eplemost? Det er ingen tvil – eplet fortjener å bli feiret med en egen epledag. Og spesielt i Eiker-bygdene er det storproduksjon av epler.
Hvorfor feire? Opplysningskontoret for frukt og grønt etablerte Epledagen i 1990, og har markert den årlig siden. Bakgrunnen for markeringen er å sette fokus på posisjonen eplet har i landet vårt, både i produksjon og kosthold. Etter bananen er eplet den frukten vi spiser mest av her i Norge, og pr. i dag spiser hver nordmann i snitt ca. 10,5 kg i året. Norsk epleproduksjon – det perfekte klimaet Det norske klimaet med kjølige netter og varme dager er perfekt for å få frem sødme og god smak i eplene våre. Hardanger er vårt største epleområde, men Telemark og Buskerud er også store fruktfylker med gode produksjonsforhold. Eiker-bygdene er blitt storprodusenter av epler, men langt fra alt går til vanlig konsum. Mye presses til sider og andre produkter. - De største norske sortene er rød Aroma og Summerred, deretter følger Aroma og Discovery. Fortsatt er Gravenstein en sort mange liker, men vi ser at den er litt på hell. Nå ønsker vi oss sprø epler med tynt skall, og det skjer mye spennende på utviklingssiden. Jeg regner med at vi kommer til å få se spennende nye sorter utviklet for det norske markedet om få år, sier kommunikasjonssjef i Opplysningskontoret for frukt og grønt, Gerd Byermoen. Et godt norsk epleår Vi går mot slutten av den norske sesongen, og den har vært fantastisk god. I år har det blitt solgt ca. 7.500 tonn norske epler. Fint vær med temperaturer over normalen har gitt tidlig høsting og epler av god kvalitet. Det passer bra for epleglade nordmenn. Epler som lagres riktig har lang holdbarhet. De kan lagres i månedsvis hvis de ligger mørkt, kjølig og luftig. « Tilbake |
![]() |
MENINGSMÅLING ![]()
|
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
|