![]() |
|
|
Eiker Gårdsysteri er årets gjesteutstiller Av Redaksjonen, 12.08.16 Nå kan du bli bedre kjent med Eiker Gårdsysteri. De er nemlig årets gjesteutstiller på Dyrskuen i Seljord 9. til 11. september.
Hvert år peker Dyrskuen oss ut et tema som skal være en rød tråd både i Matkvartalet og Sterke Nils-tunet. Det blir arrangert aktiviteter, demonstrasjoner og informasjon rundt det valgte temaet på begge arenaer. For 2016 er det melkeprodukter som er valt ut, og årets gjesteutstiller er Eiker Gårdsysteri fra Øvre Eiker.
De har vært i drift siden 2003, og har en gardsbutikk der alle er velkomne til både å handle og se på dyra i fjøset. Slagordet de brukar er «God ost fra glade kuer». Alle produkta blir produsert av egen, pasteurisert melk fra Toppenhaug samdrift, som ligg vegg i vegg med ysteriet. Det kan vi kalle kortreist. Mye arbeid Produsentene forteller litt om modningsprosessen en ost skal gjennom før den kan kalles lagret. Når vi sier at vi lagrer osten, så høres det jo relativt enkelt ut, tenker du kanskje. Men en ost som lagres, ligger definitivt ikke på latsida. Hver uke (i de første ukene er det faktisk hver dag), skal den vaskes med saltoppløsning og snues, slik at den stabiliseres og får en jevn modning og en fin, tørr skorpe. Det er faktisk veldig mye jobb for å få en ost klar, fra ku til konsum. Eiker Gårdsysteri har flere premierte oster i sitt sortiment, og osten Eiker Holtefjell XO ble tildelt Spesialitetsmerke UNIK SMAK i 2013 og bronse i World Cheese Award i 2014. I tillegg har de mottatt både gull og sølvmedalje under Landsutstillinga for gårdsost, og er en mye brukt ost på mange topprestauranter i Norge. Holtefjell er en eksklusiv, fast modna lagringsost med rødkittskorpe, som kommer i 3 ulike modningsgrader. En annen godt premiert ost i sortimentet deres er Gruveosten. De startet å produsere den i 2007, og den ligger på lagring i gruvene på Blaafarveværket på Modum i minimum seks måneder, der det spesielle miljøet i gruvene med stabil temperatur og luftfuktighet gir et unikt resultat. For denne osten har de mottatt Spesialitetsmerke UNIK SMAK på Matstreif i 2014. « Tilbake |
![]() |
MENINGSMÅLING ![]()
|
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
|