![]() |
|
|
Enkelt å velge sunn mat – et samfunnsansvar 28.02.12 2011 ble et år fylt av støyende og sprikende informasjon om hva som er sunt å spise. Nå må vi skifte fokus.
For ett år siden lanserte Helsedirektoratet nye kostråd. Tiden som fulgte ble dessverre preget av en tilspisset mediedebatt som har forvirret forbrukerne mer enn å opplyse dem.
Halvparten av den voksne befolkningen er nå overvektig, og en av fem har fedme. Dette vil føre til at flere får type 2-diabetes, og flere vil oppleve å få hjerte- eller karsykdom eller kreft alt for tidlig i livet. Dette er sykdommer som enkelt kan forebygges. Årsaker til overvekt er fysisk inaktivitet, men også hva og hvor mye vi spiser. Vi vet at folk flest kjenner kostrådene, og vet mye om hva som er sunt. Hvorfor er det da så stor avstand mellom kunnskap og atferd? Det er mange årsaker. Det handler om samfunnsstruktur. Det må bli enklere og billigere å velge sunt, med momsfritak på nøkkelhullsprodukter, inkludert frukt og grønt. Men det handler også om utvalg. Matvaremarkedet bestemmer hva vi legger i handlevognen, og industrien og dagligvarekjedene har medansvar. Vi har samtidig for lite forbrukerinformasjon. Forbrukeren må ha makten over hva de putter i munnen, gjennom blant annet riktig merking av mat. Vi bekymrer oss også for at barn og unge ikke får utvikle et naturlig og sunt forhold til mat. De får for lite kunnskap om hvordan lage variert hverdagsmat. Dette er også et politisk ansvar. Og det handler om kommunikasjon. Kostrådene fra myndighetene er til å stole på. Og i motsetning til hva man får inntrykk av i media, er det stor faglig enighet om kostrådene, og svært mange nordmenn følger rådene. Rådene er forskningsbasert, og hjelper både normalvektige og overvektige til bedre helse om de følges. Men mat er personlig, og vi er alle forskjellige. Kommunikasjon om kosthold krever derfor klokskap. Mange har et samfunnsansvar for at det skal bli enklere å velge sunn mat. Politikere, myndighetene, skoler, barnehager, matvareindustri, dagligvarekjeder, mediene, forbrukere, foreldre og vi i frivillig sektor må jobbe sammen for at det gjøres smart, tiltrekkende og billig å velge sunt. Myndighetene kan begynne gjennom å iverksette tiltak i forhold til pris og tilgjengelighet. Det får oss til å spise sunnere, og det er ikke noe å vente på. Lisbet Rugtvedt Generalsekretær, Nasjonalforeningen for folkehelsen Anne Lise Ryel Generalsekretær, Kreftforeningen « Tilbake |
![]() |
MENINGSMÅLING ![]()
|
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
|