![]() |
|
|
- Mer kommersiell tenkning fra bygdenæringene Av Redaksjonen, 27.08.12 En ny landbruksundersøkelse i Buskerud viser at vi gjennom styrket rådgivning kan man få mer kommersiell tenkning og økte inntekter fra bygdenæringene.
Østlandsforskning la torsdag ettermiddag fram en ny undersøkelse om «Fremtidig kompetansetilbud i landbruket» i Buskerud. Det er Buskerud fylkeskommune som har tatt initiativ til undersøkelsen som er et samarbeid med Vestfold, Telemark, Østfold og Akershus fylkeskommuner.
I Buskerud er det i alt 2.400 jordbruksbedrifter. Utgangspunktet for undersøkelsen er et jordbruk i endring - en endring i kompetansetilbudet: - Færre og større produsenter med et mer spesialisert kompetansebehov. - Mange har en mindre andel av jordbruksinntekten fra bygdenæringer. - Et mindre antall har en betydelig andel av inntekten fra bygdenæringer. Forslag til tiltak - Opprette kompetansesentre gjerne rundt naturbruksskolene. - Disse må ivareta bredden, men også være ledende innenfor sine felt i forhold til andre miljøer i landet. Gjennom å få til kompetansemiljøer vil det tiltrekke seg andre aktører innenfor landbruket for å bygge en egendynamikk og få en bredde i fagmiljøet, sier Bjørnar Sæther i Østlandsforskning. - I Buskerud er det spesielt nevnt Ål vgs avd. Lien på fjellandbruk og Saggrenda som viktig basisutdanning for treklyngen på Follum (som nettopp har fått midler til etablering av næringsinkubator gjennom Siva-programmet). - Disse bør bygges ut med andre fagmiljøer innenfor landbruk med nær tilknytning til skolene, fortsetter Sæther. - Styrke kompetansetilbudene til bygdenæringer. - Halvparten av bøndene driver med bygdenæringer i tillegg til tradisjonelt landbruk. I de fem undersøkte fylkene vil det være ca 5-6.000 bønder som driver med bygdenæringer. Gjennom nasjonale tilbud som Inn på tunet og småskala matproduksjon vil ca 500 av disse (ca 10%) få kompetansetilbud, sier han. - Undersøkelsen peker på at gjennom styrket rådgivning på denne delen av landbruket kan man få mer kommersiell tenkning og økte inntekter fra bygdenæringene, sier Sæther. - Det er viktig for å sikre en videre positiv utvikling av landbruket i hele Buskerud at kompetanse hos eiere og driftere i landbruket sikres og utvikles, parallelt med å gi rom for utvikling av et bærekraftig jord-, og skogbruk, sier Dag Øivind Henriksen, medlem i hovedutvalget for regionalutvikling i Buskerud fylkeskommune. - Undersøkelsen fra Østlandsforskning har forslag til tiltak for Buskerud. Jeg oppfatter at flertallet i fylkestinget i gjeldende handlingsprogram og strategi for det videregående skoletilbudet i fylket, tar høyde for disse forslagene og jeg ser frem til oppfølgingen av disse fremover i tid, særlig satsningen i øvre Buskerud i miljøet omkring Lien, sier Henriksen. - For det politiske miljøet er det viktig å støtte opprettholdelsen av et positivt omdømme for land og skogbruk for at tiltakene vi forvalter skal få best mulig grobunn, avslutter Dag Øivind Henriksen. « Tilbake |
![]() |
MENINGSMÅLING ![]()
|
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
|