![]() |
|
|
God tilgang på norske epler i butikkene Av Roy Hansen, 12.10.13 Høysesongen for norske epler har kommet. Tilgangen er stor og kvaliteten god, kan næringen melde. Denne og neste uke mottar markedet nærmere 900 tonn pr. uke. Det utgjør ca 40 store vogntog. Mange av dem kommer fra Eiker.
Vi er en epleglad nasjon. Hver og en av oss spiser over 12 kg epler i året. Eplet har fulgt oss helt tilbake til norrøn tid. Det er funnet eplekjerner i Osebergskipet, og vår norrøne mytologi forteller at Idun eide ungdomseplet og at gudene i Åsgård spiste nettopp eplet for å holde seg evig unge. Eplet utgjør 2/3-del av norsk fruktareale, og er så absolutt frukt nummer 1 i vår bevissthet.
I år beregnes det en total norsk produksjon på 7.000 tonn. Det er normalt bra. Men næringen jobber aktivt med å plante nye trær i flere regioner i landet. Videre forskes det på nye sorter. Begge deler er både tid- og kostnadskrevende, men helt nødvendig. Det norske markedet etterspør mer norske epler enn næringen kan levere. Spesielt i september måned har vi for liten tilgang. Men dette skal bedre seg, forsikrer næringen. Det er tusenvis av eplesorter på verdensbasis. Her i landet har vi også en god del. Den sorten vi spiser aller mest av er Aroma. Det er opprinnelig en svensk sort som virkelig har gjort god nordmann av seg. Gravenstein kom fra Danmark for nærmere 230 år siden. Den har vært elsket gjennom alle disse årene. En ny utforsket sort, Rubinstep, kommer så vidt ut på markedet i år. Det er en sen sort som vil fylle opp i november. Eple er sunt. Et eple om dagen er bra for magen. Det har mange fått høre gjennom sin oppvekst. Ordtaket er ikke uten grunn hva helseeffekt angår. Eple har en lav glykemisk indeks. Det betyr at frukten inneholder langsomme karbohydrater som igjen påvirker blodsukkeret i gunstig retning. Eplet er videre rikt på antioksidanter, vitamin C, mineraler, sporstoffer og naturlig fiber. Epledagen Den 17. oktober hvert år feirer vi Den Norske Epledagen. Dagen ble etablert i for 23 år siden og markeres for å befeste hvilken posisjon eplet har i vår fruktproduksjon og i vårt kosthold. - I år kommer vi til å lage bursdagsfest for eplet på Egertorget i Oslo fra kl. 07.30 til 09.00. Vi stiller med flere tusen norske epler og flere tusen eplemuffins som vi skal dele ut, sier Britt Kåsin i Opplysningskontoret for frukt og grønt. Kl. 08.00 kommer det er kor som skal synge bursdagssangen for eplet. og fem ansatte fra Opplysningskontoret for frukt og grønt vil være der for å svare på spørsmål. Egertorget har som kjent blitt oppkalt etter bøndene fra Eiker som dro til byen for å selge sine produkter. « Tilbake |
![]() |
MENINGSMÅLING ![]()
|
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
|