![]() |
|
|
Stor gressbrannfare i Sør-Norge Av Redaksjonen, 05.05.17 Hvert år er uforsiktig bruk av grill og ild årsak til både gressbrann, skogbrann og husbrann. De fleste brannene kunne vært unngått, mener forsikringsbransjen.
Med strålende vær i Sør-Norge er det duket for bålbrenning og grilling landet rundt. Samtidig melder Meteorologisk institutt om stor gress- og lyngbrannfare, spesielt Østafjells og i Rogaland og Hordaland.
- De siste dagers vind, sol, og temperaturforhold har tørket opp vegetasjon på bakken og ført til stor fare for gress- og lyngbrann. Dette gjelder særlig i ytre strøk, og inntil det kommer nedbør av betydning eller ny vegetasjon. Vegetasjon kan lett antennes og store områder kan bli berørt, heter det i varselet. - Denne uken har vi registrert en rekke gressbranner fra Nordland og sørover. Det er all grunn til å være forsiktig med ild og grill når det er så tørt som nå, sier Heidi Tofterå Slettemoen i Frende Forsikring. Stor skogbrannfare fra helgen Fra helgen er det også meldt stor skogbrannfare i Sør-Norge, sør for Trøndelag. Flere steder er det meldt sterk kuling, og det er heller ingen god kombinasjon med bålbrenning. - Folk må være forsiktige med engangsgriller, sigarettsneiper og annen ild nå, sier hun. Forsikringsselskapet minner om at det er generelt forbud mot å gjøre opp ild nærheten av skog og ut mark mellom 15. april og 15. september. Uvettig grilling Vi ser ofte at uvettig grilling og uforsvarlig håndtering av grill og aske etter bruk er årsak til brann. Grilling for tett på husvegg og grillaske i søppelspannet er blant andre brannårsaker forsikringsselskapet har registrert. Senest i dag ble en huseier i Lier anmeldt for å ha satt et spann med aske i tørt gress og dette førte til en mindre gressbrann. - All grilling med åpen ild skal foregå utendørs, det er første bud, men det er visst ikke en selvfølge, sier Heidi Tofterå Slettemoen, og forteller om en kunde som meldte at stuegulvet var skadet etter bruk av engangsgrill. - Generelt kan vi si at for mye alkohol og grilling, eller annen bruk av ild, ikke hører sammen, sier hun. Bruk rikelig med vann til å slukke Brenner du bål, skal ikke bålet være større enn at du har kontroll på det, og kan slokkes ved behov. Griller du, må du huske å holde grillen under oppsyn så lenge den er varm. - Nordmenn er glad i engangsgrillen, den er kjapp og grei i bruk. Du må ikke sette engangsgrillen på brennbart materiale. Verken inne eller ute. Sett den på grus, sand eller stein, ikke på planker eller gress, sier Slettemoen. Griller du på terrassen eller annet brennbart underlag, kan det være lurt å skaffe en steinhelle eller en gulvbeskytter. La aldri barn eller kjæledyr være alene, eller leke, i nærheten av en tent grill, og ha alltid godt med vann i nærheten til å kjøle og slukke. - Bruker du ikke nok vann vil det fordampe og selv glør inni småvått brensel kan tenne på nytt, sier Heidi Tofterå Slettemoen. « Tilbake |
![]() |
MENINGSMÅLING ![]()
|
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
|