![]() |
|
|
Norges fremtidige delikatessedistrikter 01.05.08 Norge har hatt en sammenhengende rød distriktspolitikk siden 1945. Bøndene må forholde seg til en hel haug reguleringer staten har pålagt dem, og er avhengige av et flertall subsidieordninger. Eiker Unge Høyre mener tiden er inne for forandring, og ønsker å slippe til kreativiteten.
I Norge er det Senterpartiets distriktspolitikk som har blitt fulgt. Denne politikken har som hensikt å opprettholde de små familiegårdene. Til tross for Senterpartiets sterkeste forsøk blir det likevel færre og færre bønder i Norge, og gårdene blir større. De siste 20 årene har gjennomsnittsarealet på en jordbruksbedrift økt med 150 prosent.
Til tross for den utviklingsfiendtlige politikken har flinke bønder klart å utvikle landbruket, mens mindre motiverte har måttet gi opp. Slik det bør være i en markedsøkonomi. Problemet er derimot at landbrukspolitikken ikke er tilpasset dem som vil drive en ordentlig gård, men de som vil drive hobbygårder. Derfor sliter mange bønder økonomisk og må ha andre jobber i tillegg. Derfor bærer distriktene preg av arbeidsløshet og fraflytting. Nå må regjeringen gjøre noe! Landbrukspolitikken må tilpasses landbruksbedrifter og ikke hobbybønder. Eiker Unge Høyre mener at statens reguleringer og subsidier kan erstattes med markedsbasert produksjon. Bøndene må få tilpasse seg markedet, bygge opp sine merkevarer og siden opprettholde sin plass ved god kvalitet på produktene sine. Med en produksjon tilpasset markedet, og ikke subsidiene, vil vi få norske varer med høy kvalitet som kan måle seg med de beste i verden. Og produsentene vil kunne klare seg selv, uten statens tilskuddsordninger. Her i Buskerud har vi flere eksempler på at dette har lykkes. I Eiker har vi Eiker Gårdsysteri, som lager ost som selges over hele landet, blant annet til tolv delikatessebutikker. I Lier finner vi Egge gård, som har gjort seg viden kjent for sin eplemost og eplecider. Nøkkelen til begges suksess er kvalitet. Det er derimot viktig å få på plass et lovverk som beskytter de lokale merkevarene. Dette vil si at for eksempel melken i Eiker Gårdsysteris ost «Eiker Holtefjell» er nødt til å komme fra Eiker. Til subsidieordningene er klare til å fjernes, bør også profilen endres slik at det er innsats og initiativ som belønnes, enten gårdsbruket er lite eller stort. Ved å sakte, men sikkert kvitte seg med dagens utallige reguleringer og subsidier, og heller utnytte seg av markedsmulighetene og satse på nisjeproduksjon, tror jeg at det igjen vil kunne blomstre i Norges distrikter! Frie, selvstendige bønder - Det er ikke umulig, man må bare ha litt «guts»! Heidi Yttrehus Formann, Eiker Unge Høyre « Tilbake |
![]() |
MENINGSMÅLING ![]()
|
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
|