![]() |
|
|
Slik bør du strø når det blir glatt Av Redaksjonen, 15.12.18 Nå kommer den glatte tida. Dersom du strør på riktig måte, reduserer du risikoen for benbrudd, ryggskader og hodeskader.
Is og glatt føre kommer ofte overraskende på oss. Når isen legger seg på trappen eller i oppkjørselen, er det ut å skaffe sand, salt eller andre strøprodukter.
– Det første rådet jeg pleier å gi er å være forberedt. Og da gjelder det å ha strøproduktene i hus før glattisen kommer, for den kommer helt sikkert, også i år, sier Terje Smaadahl i Maxbo. Smaadahl mener også at det kan være lurt for mange å finne frem de gode gamle broddene. – Selv om vi er flinke til å strø hjemme, beveger vi oss gjerne på en glatt gate eller et glatt fortau i løpet av dagen, sier han. Sand eller salt For de som har varmekabler under bakken, gjelder det bare å skru på bryteren i tide. Men for nordmenn flest er det fortsatt sand, grus eller salt som gjelder. – Kort fortalt er det slik at sand og grus gir feste, mens salt smelter isen, sier Smaadahl, som legger til at noen underlag kan ta skade dersom du salter mye. – Betong og treverk kan få stygge skader hvis vi bruker store mengder salt. Saltet løser opp isen og kan gjøre det samme med underlaget, sier han. Smaadahl foreslår at de som ønsker å være varsom med underlaget bruker sand, grus eller ulike lecavarianter. Sandsalt Siden sand og salt har ulike egenskaper på glattisen, kan man få god effekt av å bruke begge deler samtidig. – Noen ganger opplever vi at sand og grus blir liggende løst oppå isen. Med kombinasjonen sand og salt, smelter isen og fryser igjen med sanden litt ned i isen, sier Smaadahl. Han sier vi gjerne kan lage kombinasjonen salt og sand selv, eller kjøpe ferdige blandinger med sandsalt som nylig har kommet i butikkene. – Når du blander salt og sand, reduserer du automatisk saltbruken. Det er bra for miljøet og bra for underlaget, sier han. « Tilbake |
![]() |
MENINGSMÅLING ![]()
|
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
|